Udtrykket mental robust stammer fra det engelske ord recilience og anvendes inden for psykologien som et begreb, der beskriver modstandsdygtighed.
Hvad betyder det at være mental robust?
Gennem livet vil alle opleve modstand. Du vil møde bump på vejen, hvor nogle vil være hverdagsudfordringer andre vil være mere alvorlige og kan involvere sygdom, død og ulykker, der kan ændre dit liv.
Det er vidt forskelligt, hvordan vi reagerer på modstand og udfordringer, men generelt vil det åbne op for et væld af følelser, tanker og usikkerhed.
Recilience er arbejdet med at tilpasse sig modstand, stress, problemer med familie eller andre relationer, udfordringer på arbejde, økonomiske vanskeligheder, dårligt helbred eller sygdom i forskellige sværhedsgrader.
At være mental robust indbefatter både det at kunne rejse sig igen oven på modstand, og samtidigt er det en mulighed for personlig udvikling. Modstand kan være svært og indeholde meget smerte, men det behøver ikke at definere dit liv.
At være mental robust er ikke ensbetydende med, at du aldrig oplever stress eller sorg eller, at du går rundt på en lyserød sky.
At være mental robust er noget alle kan lære. Det er et adfærds- og handlemønster, som du kan tilegne dig – ligesom at træne en muskel.
Det tager tid og kræver tålmodighed og vilje.
Du spørger måske dig selv om, hvorvidt det er umagen værd? Og er der guld og grønne skove på den anden side?
Træerne vokser ikke ind i himlen. Men du baner vejen. Du bliver klogere på dig selv, og den indsigt du opnår vil gøre det nemmere for dig at komme dig oven på en dum dag, en diskussion med kollegaer eller en periode med modvind.
Ved at have fokus på følgende tre elementer: relationer, positiv tænkning og mening, kan du komme rigtig langt.
Relationer
Opbyg venskaber. Skab relationer til medfølende og forstående mennesker, der minder dig om, at du ikke er alene, og som kan bevidne dine følelser og støtte dig, når tingene bliver svære, og livet giver modstand.
Når udfordringerne kommer, og det gør de for os alle, så isoler dig ikke, men del dine problemer med dine venner og tag imod hjælp fra de mennesker, der bekymrer sig om dig.
Positive tanker
Har du tendens til at bekymre dig? Har du katastrofetanker eller tror du, at verden er imod dig? Prøv at lægge mærke til, hvordan dit tankemønster fungerer. Du kan ikke ændre på, at der opstår et problem, men du kan ændre på, hvordan du opfatter det og handler på det.
Accepter at forandringer er en del af livet, og der er måske ting, der ikke er opnåelige længere. Hav i stedet opmærksomhed på de ting, som du kan ændre, i stedet for at bruge tiden på at ærgre dig eller bebrejde dig selv.
Øv dig i at være optimistisk, forvent at gode ting sker for dig. Forestil dig hvad du gerne vil have skal ske og brug tid på det, og lad bekymringer om det, du ikke ønsker, ligge.
Positive tanker kan trænes. Ved du, at der skal tre positive tanker til at erstatte en negativ?
Saml på positive tanker.
Tænk på alt det, du hidtil har klaret og ros dig selv.
Mening
Det at kunne se en mening med livet – og i det små at finde en mening med de, du gør, er en betydningsfuld ting.
Vær proaktiv. Erkend du har et problem og spørg så dig selv, hvad kan jeg gøre ved det? Ved selv at tage initiativ til at løse problemstillingen tager du førertrøjen på, og det giver dig de bedste kort på hånden i forhold til at få selvværd, selvtillid og at kunne se meningen med det hele.
”A man’s search for meaning” er en bog skrevet af Viktor Frankl. Han var neurolog og psykiater og sad i koncentrationslejr under anden verdenskrig. I bogen, der udkom i 1946, bekriver han de erfaringer, han gjorde sig og hvilke faktorer, der havde indflydelse på, at han overlevede holocaust.
De fem vigtigste erfaringer som Viktor Frankl gjorde sig:
– Det er ikke selve problemet, men vores holdning til det
“Når vi møder et problem, behøver vi ikke at reagere med aggressivitet. Vi har viljen til at vælge, hvordan vi vil reagere på det. Når du selv vælger, hvordan du vil reagere, vælger du også din vej ud af problemet”
– At lide er uundgåeligt
”I løbet af en livstid kan du ikke undgå at lide. Det kan du forberede dig på. I det øjeblik du accepterer, at lidelse er uundgåeligt, får du ikke lidelsen til at gå væk, men du finder styrken til at gøre den lidt mere udholdeligt”
– Hav altid en mening med livet
”Hvis du mister dit formål med livet, er du fortabt. Selv gennem de sværeste tider, kommer du ud på den anden side, hvis du har dit formål for øje. Mister du det er du fortabt”
– Din måde at reagere på = din personlighed
”Måden du reagerer på siger meget om dig. Vi skal forsøge at ændre vores tilgang til livet fra at stille spørgsmål til at forsøge at besvare dem”
– Venlighed er tilstede overalt
”Du bliver overrasket over den venlighed, du kan møde de mest uventede steder. Det giver håb. Og repræsenterer det faktum, at mennesker er meget mere rare, end vi normalt forventer”
Tankevækkende.
Har du lyst til at læse mere om at være mental robust?