Angst og frygt bliver ofte brugt i flæng – og det kan være svært at kende forskel. Men selvom de to følelser ligner hinanden, er der vigtige nuancer, som er gode at kende. For når vi forstår, hvad vi mærker, bliver det også nemmere at håndtere og få den rette hjælp.
Hvad er angst?
Angst er en psykisk og fysisk tilstand, hvor kroppen reagerer, som om der er fare på færde – selvom der ikke nødvendigvis er noget konkret at være bange for lige nu og her. Den kan opstå pludseligt eller snige sig ind over tid og føles både overvældende og uforståelig.
Typiske symptomer på angst kan være:
- Hjertebanken, sved, rysten eller åndenød
- Uro i kroppen eller en følelse af at “være ved at miste kontrollen”
- Tankemylder og katastrofetanker
- Undgåelsesadfærd – man begynder at holde sig væk fra situationer, der kan trigge angsten
Der findes forskellige former for angst, fx generaliseret angst, panikangst, social angst eller fobier – men fælles for dem er, at de begrænser livet og skaber utryghed, selv i situationer hvor der ikke er reel fare.
Hvad er frygt?
Frygt er en naturlig og sund reaktion på en konkret, ydre trussel. Det er kroppens måde at beskytte os på – fx hvis vi står over for noget farligt som en glubsk hund, en farlig trafikulykke eller en trussel mod vores sikkerhed. Frygt får os til at reagere hurtigt og hensigtsmæssigt, enten ved at kæmpe, flygte eller fryse.
Frygt er altså bundet op på virkelige, umiddelbare situationer – og forsvinder som regel igen, når faren er væk.
Hvad er forskellen?
Den primære forskel er altså, at frygt er en reaktion på en reel fare, mens angst er en reaktion på en oplevet eller forestillet fare.
Ved frygt ved vi typisk, hvad vi er bange for – og hvorfor. Ved angst kan det være svært at sætte fingeren på årsagen, og reaktionen føles ofte ude af proportion med situationen. Angst kan føles irrationel, men det gør den ikke mindre virkelig for den, der oplever den.
Uanset om du kæmper med angst eller frygt – du behøver ikke stå alene
Både angst og frygt kan fylde meget og være invaliderende i hverdagen. Det er vigtigt at tage dine reaktioner alvorligt og ikke slå dem hen som “noget, der nok går over”.
Som læge, coach, master i positiv psykologi, kognitiv terapeut og mindfulness-terapeut hjælper jeg mennesker med at forstå og håndtere både angst og frygt. Du er meget velkommen til at kontakte mig – uanset hvor du står – så finder vi ud af, om jeg kan støtte dig videre på din vej.
Du kunne måske også være interesseret i at læse:
Kontaktformular
Udfyld formularen for at sende os en e-mail med dine spørgsmål, forespørgsler eller kommentarer.
"*" indikerer påkrævede felter