Begreberne selvtillid og selvværd bliver tit brugt som om, de betyder det samme – men de dækker over to vidt forskellige sider af os selv. Når du forstår forskellen, får du også bedre adgang til at arbejde med det, du har brug for at styrke.
Hvad er selvtillid?
Selvtillid handler om troen på egne evner. Det er den følelse, der fortæller dig, “det her kan jeg godt klare”. Selvtillid er ofte situationsbestemt – du kan fx have høj selvtillid, når du holder oplæg, men lav selvtillid i sociale sammenhænge. Den udvikles gennem erfaring, succes og bekræftelse udefra.
Hvad er selvværd?
Selvværd handler om, hvordan du grundlæggende værdsætter dig selv som menneske – uanset præstationer, udseende eller andres mening. Det er følelsen af, at “jeg er god nok, som jeg er”. Selv når tingene ikke lykkes, og du laver fejl, kan du stadig have et sundt selvværd.
Hvad er forskellen?
- Selvtillid er ydre og præstationsorienteret: “Jeg kan noget.”
- Selvværd er indre og identitetsbaseret: “Jeg er noget.”
Du kan godt have høj selvtillid og lavt selvværd – og omvendt. Det ene udelukker ikke det andet, og begge dele kan styrkes.
De fire kombinationer af selvtillid og selvværd
Lavt selvværd og lav selvtillid: Du tvivler både på, hvem du er, og hvad du kan. Ofte præget af usikkerhed og indre kritik.
Højt selvværd og lav selvtillid: Du ved, at du er værdifuld, men du er usikker på nye eller specifikke opgaver. Du tør fejle og lære.
Lavt selvværd og høj selvtillid: Du virker selvsikker udadtil, men indeni føler du dig ikke god nok. Her ses ofte perfektionisme eller behov for ydre anerkendelse.
Højt selvværd og høj selvtillid: Du føler dig tryg i dig selv og stoler på dine evner. En stærk og sund kombination, der giver indre ro og handlekraft.
Både selvtillid og selvværd kan styrkes – og du behøver ikke gøre det alene.
Som læge, coach, master i positiv psykologi, kognitiv terapeut og mindfulness-terapeut hjælper jeg mennesker med netop dette. Du er altid velkommen til at kontakte mig, hvis du ønsker støtte til at udvikle dig og finde hjem i dig selv.
Du kunne måske også være interesseret i at læse:
Kontaktformular
Udfyld formularen for at sende os en e-mail med dine spørgsmål, forespørgsler eller kommentarer.
"*" indikerer påkrævede felter