Bronnie Ware er fra Australien og har skrevet bogen ”Top Five Regrets of the Dying”. Hun har arbejdet med terminale patienter, hvor hun som personlig plejer passede døende de sidste 12-14 uger af deres liv. Bogen er kommet på dansk og kan købes bl.a. på saxo.com.: ”De fem ting døende fortryder mest”.
Via sit arbejde oplevede hun, at mange døende var optaget af eller plaget af ting, som de ikke havde fået gjort. Hun opsamlede i ovennævnte bog sine erfaringer fra sin omgang med døende mennesker og de hyppigste ting, som de fortrød.
Hendes budskab er, at du kan dø med fred i sindet, hvis du træffer de rigtige valg undervejs i livet.Erfaringer fra de døende kan hjælpe andre med at leve, så du fortryder mindre, lever mere intenst og bliver et friere og gladere menneske.
Tusindvis af mennesker er blevet inspireret af hende til at se nærmere på, hvordan de lever deres liv.
Top fem liste over ting, som vi fortryder, når vi er døende:
1. Jeg ville ønske, at jeg havde haft modet til at leve et et liv, hvor jeg var mere tro mod mig selv.
2. Jeg ville ønske, at jeg ikke havde arbejdet så meget.
3. Jeg ville ønske, at jeg havde haft modet til at udtrykke mine følelser.
4. Jeg ville ønske, at jeg havde holdt kontakten med mine venner.
5. Jeg ville ønske, at jeg havde tilladt mig selv at være lykkelig.
Hvis du ikke har tænkt over det før, er ”livet i midten” og overgangsalderen et godt tidspunkt at stoppe op og gøre status. Spørg dig selv hvad, du fylder dit liv med. Passer du på dig selv, og sørger du for, at du er så lykkelig som overhoved muligt?
For at være tro mod sig selv, er det en forudsætning at vide, hvem du er, og hvad du står for. Du skal kunne mærke dig selv, og hvad du vil. Og så skal du give dig selv lov til at gå efter det.
Arbejde fylder meget i de flestes liv. At beskæftige sig med noget, der giver dig mening, og som du har interesse i samtidigt med, at du tjener penge, er af stor værdi.
Tid er en gave, og der er meget andet i livet ud over arbejde, der er værd at give opmærksomhed. Det er en balancegang, men lav f.eks. et dagligt eller ugentligt tjek, hvor du har fokus på, hvad du har brugt tiden til. Er det kun arbejdet, der har fyldt? Har ægtefælle, børn, venner og du selv fået tid og anerkendelse?
Følelser er livets sovs. Følelserne sætter stemningen i enhver situation og præger din oplevelse. De kommer i alle varianter – fra de helt mørke og dystre til de lysende, sprudlende og farverige. Det kan være svært at mærke, hvad du føler, og det kan også være svært at give udtryk for dine følelser.
Øv dig i give udtryk for dine følelser. Hvis nogle følelser er for store eller stærke kan du træne dig i at moderere dem eller måske acceptere, at det er ok at have store følelser. Så længe det ikke går ud over andre. Mindfulness- og opmærksomhedsøvelser kan hjælpe dig til at træne i at vide, hvad du føler. Tag 5 minutters pause en gang om dagen og læg mærke til, hvad du føler.
Relationerne i dit liv er vigtige. Giv dem tid og nyd den tid, de giver dig. Oplevelser forstærkes, når du deler dem med andre. Relationer er også med til at bevidne dit liv, og det, at du har nogle at dele dine minder med, er med til at holde minderne i live.
Må du være lykkelig? Ja i vildskab. Øv dig i det, læg mærke til når du er det, så du kan genskabe situationerne i tankerne og lade dig fylde af lykke igen og igen.
Lykke kommer i øjeblikke, grib den og arkiver dem på harddisken. Bliv din egen lykkemester – ingen andre kan gøre det for dig.