Hvad er selvværd?
Selvværd er din viden om, at du er ok og har værdi som menneske, og at du fortjener respekt. Du kender dit værd og hviler i dig selv og har ikke brug for at jage efter anerkendelse og bekræftelse udefra.
Hvad er selvtillid?
Selvtillid handler om troen på dig selv og dine evner. Du har en tro på, at du kan løse en opgave på jobbet, holde et foredrag eller sige din mening, selvom du er blandt fremmede.
Du bruger dine styrker, kompetencer og ressourcer til at forfølge dine drømme, og du har følelsen af, at du kan, hvad du vil.
Hvad er forskellen på selvværd og selvtillid?
Både selvværd og selvtillid handler om at være god nok. Selvværdet spørger, om du er god nok, som du er, mens selvtilliden spørger om det, du gør i verden, er godt nok.
Sagt på en anden måde er selvværd et udtryk for, at du er tilfreds med dig selv og kender dine styrker og svagheder, hvor selvtillid handler om at være tilfreds med det, du gør.
Selvværd handler om at være og skabes i det indre, og selvtillid er gøren og kommer til udtryk i måden, du anvender dine færdigheder på.
En god selvtillid kan påvirke dit selvværd i en positiv retning.
Hvordan styrker man sit selvværd?
Selvtillid kan være med til at øge dit selvværd, og når du fokuserer på det, du er god til, din motivation samt hvad du kan gøre for at øge dine kompetencer, vil det give bedre resultater og samtidigt øge din selvtillid.
Dit selvværd skal der arbejdes med gennem hele livet og udover at sørge for, at selvtilliden er i orden, kan du have opmærksomhed på en række faktorer:
Læg mærke til hvordan du taler til dig selv, er tonen hård eller negativ og bebrejdende? Siger du ofte, at du ikke er god nok?
Tanker og følelser hænger sammen, og hvis du ofte har en negativ dialog kørende med dig selv, vil du føle smerte. Jo mere ked af det eller angst du bliver, desto mere vil du tro på den negative tanke om, at du er forkert eller ikke god nok.
Det gælder her om at erstatte den negative tanke med en positiv eller mere konstruktiv. Dit mindset og tankemønster skal arbejde med dig – ikke i mod dig.
Siger du til og fra i overensstemmelse med dine grænser? Det underminerer dit selvværd at overhøre dine grænser, så brug tid på at definere dem og sig til og fra, når det føles rigtig for dig.
Bekymrer du dig for meget? Tager du dig mere af andre end af dig selv? Gør du det fordi, du er bange for, at andre ikke vil kunne lide dig eller af angst for, at de vil forlade dig? Du er det vigtigste i dit liv, så tag hånd om din egen værdi først.
Overhold de aftaler, som du laver med dig selv. Bryder du hele tiden dine egne aftaler, så mister du troen på dig selv.
Nogle dage er du ikke på toppen og selvværdet kan dykke. Det gør det for alle, og det er ok.
Accepter at fordi du ikke bestiger Kilmanjaro er det ikke ensbetydende med, at er forkert – du kan bare ikke lide at klatre.
Hvis du modtager kritik, så lad dig ikke slå ud, men vurder om der er noget om snakken. Ved at møde kritikken og verden med åbenhed, så vil din tro på dig selv og dit værd vokse.
Vend utilfredshed 180 grader og skab tilfredshed. Får du ikke frisk luft nok i det daglige, så planlæg at gå en tur hver aften og overhold det. Hvis du vil lægge et puslespil med 1000 brikker, så køb det og start med den første brik.
Alle – inklusiv dig har brug for anerkendelse, kærlighed og accept. Det starter indefra.
Handling skaber forandring.
Hvorfor er selvværd vigtigt?
Et lavt selvværd hænger ofte sammen med at have negative følelser og tanker om dig selv. Du kan være så fyldt op af dine egne smertefulde følelser, at interessen og medfølelsen for andre kan ligge på et meget lille sted.
Du tror ofte, at andres dårlige humør er din skyld, selv om du slet ikke har del i det. Får du ros, kan du ikke tage det ind, for du er selv overbevist om, at du ikke er værd at holde af.
Det manglende selvværd kan forhindre dig i at gå efter dine drømme og i at vide, hvad du vil med dit liv. Du kan have en manglende tro på, at du vil lykkes, og dette kan påvirke dig i forhold til relationer, uddannelse og job og på sigt få dig ind i en negativ spiral, der i sidste ende kan medføre stress, afhængighed og psykisk sygdom.
Bliv bedst mulig til hurtigst muligt at synes, at du er mest mulig værd.